2012. február 3., péntek

Szövetség az ördöggel

 Ruanda 1994. Romeo Dallaire tábornok, ENSZ békefenntartó. Emberfeletti erővel igyekezte megfékezni a vérontást, amit a hutuk követtek el a tuszik ellen. Amit a nemzetközi közösség bénultan figyelte, nem akart azzal szembenézni, hogy népírtást zajlik az országban. Romeo Dallaire tábornok közreműködésével 32 ezet tuszi életét mentette meg.

 Az elmúlt években számos jelentés látott napvilágot, amely arról tett tanúbizonyságot, hogy a tuszik kiírtását módszeresen megtervezték. Ruanda a korábbi évben 500 machette-t rendelt, ami jóval több volt, mint a korábbi évek során. A tuszik gyilkolására szólították fel a lakosságot. "Ha tuszi szomszédod van, öld meg, különben mi ölünk meg" A legtöbb áldozatot az otthonában gyilkoltak meg. A szomszédok. Akikkel korábban még jóban voltak. De a félelem nagy úr. Nem ismer barátságot. Nem ismer kegyelmet.

 A harcok 100 napig tartottak. Az ENSZ közben SEMMIT sem tett. Dallaire tábornoknak gúzsbakötötték a kezét, egyre csökkentették a ruandában állomásozó békefenntartók számát. A világ végignézte, ahogy közel 1 millió tuszi vére áztatja a földet. Ahogy a templomokba beterelve kivégezték őket. A tuszik halálsikolya nem jutott el az öltönyös emberek fülébe.

 Aztán persze az ENSZ vizsgálódott, a háborús bűnösöket kergették, volt, akit elkaptak és elítéltek, de akadtak, akik megléptek.

Nincsenek megjegyzések: