2012. január 15., vasárnap

Kitalált Linkin Park történetek

 Időnként nagyon bosszant az emberek véleménye az orvoselvándorlásról. Már csak azért is, mert olyan emberek mondanak véleményt, akik vagy valamilyen gagyi főiskolát végeztek el és vállalkozni kezdtek, vagy simán alacsony az iskolai végzettségük és a közalkalmazotti bértábla kapcsán annyit keresnek, mint egy kezdő orvos és számukra ez így is van jól.
 A legfőbb indok, amit felhoznak az orvoselvándorlás ellen, hogy "bezzeg az állam súlyos pénzeken tanítatja őket". Bezzeg az állam... egy orvosképzés kb 20 millió forintba kerül, DE ebből az összegből csak a töredéke jut ténylegesen az orvostanhallgatókra. A többit benyelik az egyetemi klinikák. Amit aztán a betegekre fordítanak. Azokra az adófizetőkre, akik felháborodnak, amiért a szemét kezdő orvosok elmennek innen. Persze arról nem beszélnek, hogy félévenként milyen összegekbe kerül egy-egy medikusnak beszerezni a könyveket (több tízezer forint... nagyon drágák a könyvek). Ebben nem segít az állam. Ugye a fonendoszkópot is maguknak kell beszerezniük, valamint ha tiszta köppenyt akarnak, akkor azt sem árt. (Merthogy általában koszos köppenyeket kapnak a gyakorlatokra...)
 Összességében az állam annyit költ egy orvostanhallgatóra, mint egy műszaki/bölcsész/jogász... hallgatóra. Ezek után senki ne merészelje nekem azt mondani, hogy az én adómból fizetik a képzését és aztán elmegy külföldre. Azt persze senki nem háborgatja fel, hogy segílyekre is mennyi megy el a becsületesen dolgozók pénzéből... 
 És még egy aprócska megjegyzés az orvoselvándorlás margójára: nem csak a pénz jobb külföldön (itthon annyit kap egy kezdő orvos mint egy 8 általánost végzett közalkalmazott...), hanem a technikai felszereltség, a megbecsültség és az előremenetel lehetősége is jobb. Itthon az öregek ülnek a kondér körül és nem engedik közel a fiatalokat, miközben a rezidensek tartják életben a magyar egészségügyet.
 És még valami paraszolvenciát rezidens alig kap. De inkább egyáltalán nem. A nagy pénzeket a szakorvosok zsebelik be, akik lenézik és semmibe veszik a rezidenseket.
 Ezek után ne csodálkozzunk azon, hogy elmennek a fiatal orvosaink. Főleg, ha még a társadalom is a földbe döngöli őket... Persze, külföldön sem fonják kolbászból a kerítést, de hagyják tisztességesen élni őket... Azzal egyenértékűen, amit a társadalomért tesznek áldozatos munkájukkal.

Nincsenek megjegyzések: