2011. január 12., szerda

Együttérzek Veletek, minszki diákok!

Lukasenko újbóli megválasztásakor felszisszentem. Ez biztos nem a demokrácia műve... Ki is ez a pasas, aki újra beült a bársony székbe? (Teszem hozzá, már '94. júliusa óta terpeszkedik a fehéroroszok felett.) Európa utolsó diktátoraként emlegetik, az átalakulófélben lévő piacgazdaságot visszaszorította állami kézbe, hátat fordított a Nyugatnak. (Bár a gazdasági mutatók megállják helyüket, de ennek fő oka, hogy Oroszország komoly partnere Belorussziának. A válságkor ők is sorban álltak IMF hitelért...)

Térjünk vissza a köztársasági elnök vitatott személyiségéhez. Mostani intézkedése méltán mutatja emberünk jellemét.

December 19-én -az elnök "választás" napján - tüntetést tartottak ellenzékiek Lukasenko ellen. Ezen a megmozduláson részt vettek egyetemista diákok is. Ma pedig azt olvastam a hírekben, hogy bárki is, aki részt vett a tüntetésen, az ne is álmodozzon tovább diplomáról... mehet katonának, mert a "rendszer ellensége". Elüldözik az országból a fiatalokat, mert gondolkodnak és azt látják, "soft" diktatúra uralja mindennapjaikat. Kevés hír érkezik Északról hozzánk, nem látunk bele mélyebben az ország életébe. De az, hogy az új generációt, a feltörekvő értelmiség réteget, a gondolkodókat úgymond likvidálják, kísértetiesen a szovjetek eljárási mechanizmusaira emlékeztetnek. Hát ott sem volt rendszerváltás, csak papíron? 

Az EU azt ígérte, segít ezen fiataloknak új otthonra lelni. Remélem nem úgy nyújtanak segítséget, mint ahogy nekünk tette azt a világ '56-ban... De a Lengyelek és a Litvánok biztos segítenek. Anno ők is segítettek volna nekünk is, ha lett volna rá lehetőségük.

A minszki diákok álmait sarlóval és kalapáccsal törik össze. Ehhez képest eltörpül nyűgöm a holnapi két vizsgám felett...

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Azért azt hozzá kell tenni, hogy Lukasenkát (oroszul Lukasenko, fehérorsozul Lukasenka) megválasztanák, mivel elképesztően népszerű, főleg vidéken. Elég marginális és egymással is veszekedő a fehérorosz ellenzék. Eygébként nem az utolsó diktátor, hiszen Azerbajdzsán is a térképen van még.

Ninares írta...

De Azerbajdzsán nem Európa része, én meg úgy írtam, a vén kontinens utolsó diktátora. :D

Hogy népszerű... hát talán mert ezt súlykolja minden és átmosták az emberek agyát...

Amúgy meg, tessék szurkolni, délben HR, kettőkor válság és szocpol. Nyafffiiiii van! :)

Unknown írta...

Azerbajdzsán Európa része, Európánál tanítjuk, az Európai Unió elismerte európainak, az európai selejtezőkön játszik a válogatottjuk stb. Azerbajdzsán politikailag Európához tartozik.