2011. január 17., hétfő

Kinek a felelőssége?

A napokban számos cikk, blogbejegyzés, videóinterjú jelent meg a szombat esti tragédia kapcsán. Három, fiatal lány életét vesztette, miután valaki elkiáltotta magát, hogy késelés történt. (Ami nem történt, biztos forrásból tudom, nem csak a média ferdít.) A tömeg pánikba esett, az alkoholtól és drogtól bódult állapotú zömmel tizenévesek birka üzemmódba kapcsoltak és menekülni kezdtek, mint egy gnú csorda. Eközben sokan a földre estek, de velük nem törődtek és keresztül gázoltak rajtuk. 

Ha belegondoltok, vasárnap délután és este azok gyújtottak mécsest az elhunyt lányokért akik meglehet eltaposták őket. 

Mert hiába akartak az elején kisebbségi ügyet csinálni belőle, végül kiderült, hogy a tudatmódosító szerekkel csordultig megtelt tömeg pánikjáról volt szó. Hirtelen nem maradt kollektív bűnbak, akit utálni lehet a történtekért. Így kénytelenek vagyunk megkeresni a valódi felelősöket.

De előtte még egy zárójeles megjegyzés: 18 éven aluliak maradjanak otthon a fenekükön és készüljenek az érettségire. Az egyetemi évek alatt ráérnek károsítani a májukat. Meglehet, vaskalapos a véleményem, de engem kiborít, hogy amikor elmegyünk bulizni, 13-14 évesekkel találkozunk olyan helyeken is, ahova nem engedhetnék be őket! Miért akarnak gyorsan felnőni? És ők a következő generáció, a jövő nemzedéke? Ha igen, elég elkeserítő... Azt tapasztalom, teljesen megváltozott a minket követő nemzedék értékpreferenciái. 

A szombati eset kinek a felelőssége?

Valamilyen szinten a szülőké. Igen, a szülőké, jól olvasod. Társadalmunk roppant mód értékvesztett. A szülőknek "nincs idejük" gyermekeikkel foglalkozni, nevelni őket. A szülői tekintély, mint olyan, úgy 60 évvel ezelőtt halt ki. Nem csoda, ha a KISKORÚ gyermekek nem hallgatnak szüleikre, nem követik az általuk előirányzott normákat. A család, mint intézmény "haldoklik". Ha a szülő jól végzi a dolgát, akkor a gyerek nem fog alkoholizálni, drogozni. Nem láttam még olyan családot, ami jól működött és a gyerköc mégis droghoz nyúlt volna. Szóval, kedves szülők, mutogathattok másokra is, de miért engeditek ki az éjszakába fiataljaitokat? Jah, mert hogy úgyis azt csinál, amit akar? Hát ez elég gyenge indok... Egy kamasz lázadozásai természetesek, de ha hagyják a maga útján, elburjánzik. Talán meg kellene tanulni szülőnek lenni. Kemény kritika, de érdekes, hogy az ismerőseim, barátaim körében a Család még érték. Minket még neveltek szüleink. Nem csak megszültek a világra.

Valamilyen szinten a kortárs közösségé. Gyakori eset, ha egy fiatal tartozni szeretne egy közösséghez, átveszi annak normáit. Napjainkban sok tizenéves kortárs bagázs normája a füvezés, a drog, az alkohol. És ha valaki részese akar lenni ennek a csapatnak - és persze, hogy részese akar lenni, hiszen kamaszkorban a kortársak jelenléte roppant meghatározó - akkor átveszi a közösségi normákat. Még akkor is, ha ezzel szembe megy a Családi értékekkel.

Valamilyen szinten a szervezőké. Ejnye-bejnye, a profit érdekében tízszer több embert beengedni... Ezt inkább nem kommentelem...

Valamilyen szinten a polgármesteré. Elbújhat a jogszabályok mögé, de akkor is ő a felelős a kerületéért. Miért nem tartottak gyakrabban razziákat, hiszen már máskor is volt arra példa, hogy kiszálltak ellenőrizni. (Sőt, információim szerint a kerület jegyzője folyton nyaggatja a környék szórakozóhelyeit...)

Abszolút felelős: aki a pánik forrása... Meglehet, jó bulinak tűnt... de most három halál szárad a Lelkeden, miközben talán arról sem tudsz, hogy Te okoztad a szerencsétlenséget.

Valamint felelős a valódi közösségek hiánya.

Kinek NEM a felelőssége?

A bulizni vágyó fiatalok arról nem tehetnek, hogy bulizni akartak (mint ahogy arról sem tehetnek, hogy igen pocsék a zenei ízlésük...) Lássuk be, Budapesten nincs egy normális hely, ahova csak fiatalok járhatnak szórakozni. Persze nyáron kitágul a lehetőségek tárháza szabadtéri szórakozóhelyekkel, de télen nehezebb megfelelő helyet találni.

Mint ahogy arról sem tehetnek, hogy gnú csordává alakultak. Ilyen a tömeg, ha pánikol. Főleg akkor, ha nem teljesen tiszta a tudata. 

Arról tehetnek, hogy olyan helyre mennek, ahol semmi keresnivalójuk. Mint már fentebb is feltettem a kérdést: tényleg ennyire gyorsan akartok felnőni?

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

"18 éven aluliak maradjanak otthon a fenekükön és készüljenek az érettségire."

Egen, tépd le érte a fejem, de a hugod ez alól persze kivétel, neki anno nem volt baj, ha elment veled ennyi idős szórakozni. Ha emlékezetem nem csal, volt rá példa, a tévedés jogát persze fenntartom.

A mondanivalód többi része jogos, bár azzal nem értek egyet, hogy egy szórakozó helyen az átlagéletkor csak a gondotlan szülő felelőssége, ugyanúgy a tulajoké. Nekik IS kellene szűrni, hogy ne engedjenek be 18 éven alattiakat. Ez pár évvel ezelőtt működött.

W

Névtelen írta...

bocsánat, korán van; ennyi idősen

Ninares írta...

Weronti, nem igazán értem, h mi bajod azzal, h a NAGYKORÚ Húgom eljött velem szórakozni. Amíg kiskorú volt, nem jött velem sehova. Nem engedtem neki, mert nem akartam érte is felelősséget vállalni, elég volt saját magamra vigyázni. Nem igazán emlékszem, milyen esetre gondolhatsz. Teaházba azért hagy menjen már el egy kiskorú...

Lun írta...

Tudod Julcsi, hogy kb. azt írtad le amit erről az esetről én is gondolok... Ehhez nincs mit hozzáfűzni...

Tegnap volt egy beszélgetésem egy kedves barátommal, aki ismeri a mentősöket akik társaikkal kivonultak az esethez... Egyiküknek egy 17 éves lánya van... Aznap hajnalban az eset után haza is küldték szegényt, és szerintem azóta sem tette túl magát a történteken... Sajnos erről nem hallunk a hírekben... Az emberiesség továbbra is hiánycikk...