2011. január 8., szombat

Vízkereszt, vagy amit akartok - orosz változat

Oroszországban ma is karácsony van. Ortodox keresztények, vízkeresztkor tartják a Szentestét (háhá-születésnapomat egész Oroszország ünnepli ;) Sőt, valójában ott ma még "2010." van.

Anyukám most is az orosz adót nézi, így tartja karban nyelvtudását. Ezen a csatornán szinte mindig buliznak. Alig adnak filmet, híradót, inkább az ünneplés jellemző rájuk. A problémákat szőnyeg alá seprik, csini-bini show-kat gyártanak, az amcsik is leirigyelhetik ezt a töménytelen giccset. Azért a dalok jók. Szép az orosz nyelv! Kár, hogy nem tanultam meg. Na jó, azért a [pasziba] szót ismerem. Meg persze a [nu pagagyit].

Az orosz emberek szeretnek vigadni. És igazuk van, miért búslakodjanak, hiszen a problémákon depresszióval nem tudnak segíteni. Amikor a Nagypapámat Sztálin bácsi elküldte nyaralni Szibériába, akkor is az orosz emberek segítettek neki túlélni. Megosztották vele azt, amijük volt. Azt a kevéske fekete kenyeret és egyéb soványka ételüket, no meg a vodkát. Az sosem fogyott el. A hideg ellen pedig meleg bundát és csizmát, a fejre pedig azt a szőrmés izét - amit a szocializmusban a magyar rendőrök is viseltek télen - kapott. Hét évig volt Szibériában a Nagypapám. Aztán Sztálin megpurcant és amnesztiát kapott.

És mindezt azért kellett elviselnie, mert magyar nemesnek született.

Amikor történelmi kérdésekről futtattunk eszmecserét, mindig fenn akadok azon, hogyan engedhette bárki is a kommunizmus elterjedését? Hát nem arról szólt az utópisztikus elképzelés, hogy mindenki boldog lesz, mindenki megérkezik Kánaánba? A valóságban tömegek haltak meg, a nép éhezett, nem volt semmi, csak rettentően nagy államadósság és képmutatás a külföldnek. Mára mi változott? A hidegháborút lezárták (bár 2003/4-ben volt egy kisebb elhidegülés Nyugat és a FÁK között). De az emberek éheznek, Oroszország nagyon szegény. Pedig a Természet elkényezteti őket ásványkincsekkel. Persze bizonyos réteg - P és köre - gazdag, nagyon gazdag, de ez egy roppant szűk kaszt.

Hihetetlen, húsz év telt el a rendszerváltás óta, és az orosz adó - amiről a bejegyzés elején írtam - mindent igyekszik elfelejtetni az emberekkel ezekkel a vidám műsorokkal.

Cirkusz a népnek.

1 megjegyzés:

Lun írta...

A világtörténelem során sok szimpatikus eszmét talált fel az emberiség... A sors fintora, hogy a kommunizmus és a fasizmus is tartalmaz rendkívül jó elemeket, amiket meg kellene szívlelnünk...

Csak sajnos mivel emberek vagyunk, ezért ezekre az elvekre, eszmékre mindig úgy tekintünk, hogy a mi javunkat kell szolgálja, és ezért magunkhoz hajlítjuk őket...

És ne felejtsük el, hogy a kereszténység nevében hány ártatlan százezer halt meg a Szentföldön és az euróapai inkvizíció kínzókamráiban...